ŽBV – Villacherska jezera

ŽBV iliti Željezničko Biciklistički Vikend

Moja izmišljotina za izlete u kojem spojim dvije “stvari” u kojima uživam – vlakove i bicikliranje. Ključno je da barem malo idemo vlakom, da nešto više bicikliramo i da bude obuhvaćen vikend. Ove godine (2017.) je bio već 6. ŽBV, evo baš nedavno i to bicikliranjem uz Dunav između Njemačke i Austrije. Taj putopis još pripremam, pa dok ne stigne taj, evo ovoga iz 2014. godine.

Pripreme

Prognoza katastrofa. Svi smo ponijeli pune torbe biciklističke opreme, od koje je bar pola za kišu. A, hvala Bogu, na kraju smo tu robu tek nešto malo koristili, jer vrijeme nam je bilo odlično, idealno za bicikliranje.

Par dana prije puta, Neno je otkazao sudjelovanje pa smo se našli malo u problemima. Nismo uspjeli naći šestog člana ekspedicije, no na kraju je to ispalo sasvim dobro jer smo, za put do tamo, mogli koristiti auto umjesto vlaka. Zbog toga, a i zbog dovučene hrane iz hr (a čudimo se Česima što nose svoje paštete ), smo prilično uštedjeli. Troškovi su ispali “samo” 130 EUR po osobi, što je dosta, ali ipak značajnije manje od planiranih dvjestotinjak.

U hodu smo replanirali aktivnosti po danima. Svi smo se složili da smo tu prvenstveno zbog uživanja u vikendu, a ne zbog skupljanja kilometara biciklom. Tako smo promijenili plan i umjesto planiranih 180 km, napravili svega 83. Ali kakvih 83 km. To se vidi na fotkama. Nije baš jednostavno raditi puno kilometara, uživati u fenomenalnom krajoliku i sve to fotkati. Zato smo od tri stvari, izabrali dvije i izbacili “puno kilometara” . Biciklistička infrastruktura je nevjerojatno. Biciklističke rute gotovo u svakom smjeru. Bic staze imaju prometne znakove, putokaze, ma “imejzing” . A tek prometna kultura. Ono malo puta što smo prelazili cestu, odmah, ali odmah, se auti zaustavljaju. Nije se teško naviknuti na to.

Ajmo redom…

VillacherskaJezera_2014 (8)
Moj način pakiranja…

PETAK: Zg-Villach autom pa dalje biciklom

Zagreb-Villach (trojica vlakom, dvoje autom), Villach-Faaker See-Osiacher See-Villach (40 km biciklom).
Po ovom danu je vikend dobio ime “Villacherska jezera”. Po prvom planu smo to trebali imati zadnji dan, ali smo se malo replanirali. Tu smo imali i jednu malo jaču uzbrdicu, ali preživjeli smo . Posjetili smo tri jezera, Faaker See, Silbersee i Osiacher See. A staza uz Dravu je – ma teško je naći pravu riječ. Kasnije smo doznali da postoji bic staza cijelim austrijskim tokom Drave (300 km) i odmah je stavili u must see destinacije. Barem neke dijelove .

SUBOTA: Villach-Lienz-San Candido-Lienz-Villach

Villach-Lienz-Villach (autom), Lienz-San Candido (vlakom), San Candido-Lienz (43 km biciklom).

43 km čistog užitka. Vrijeme savršeno, ruta još savršenija. To je isključivo biciklistička staza između sela San Candido u Italiji i Lienza u Austriji. Negdje sam pročitao da je to najljepša biciklistička staza u Europi. Isprepletena je između željezničke pruge i Drave, koja je na tom dijelu kao malo poveći potok. Ma fotke sve govore. Malo malo razočaranje danas – iz tehničkih razloga nije radilo ljetno sanjkalište kod Lienza, čemu sam se zaista jako veselio.

 

NEDJELJA: Villach-Klagenfurt-Zagreb

Villach-Villacher Alpenstrasse-Klagenfurt Minimundus-Villach (autom), Villach-Zagreb (trojica vlakom, dvoje autom), 0 km biciklom.

Pričao sam ekipi kako iznad Villacha ima jedna alpska cesta koju sam posjetio motorom prije par godina. I svi su se složili da bi bilo dobro otići gore. Cesta se zove Villacher Alpenstrasse i plaća se 17 eur za aute i 10,50 eur za motore. Na putu prema gore je skijaška skakaonica. Tu je nastao kratki filmić kako naš “Leonykenen” skače sa jedne od skakaonica . Ne propustite pogledati taj video. A Minimundus (poznate građevine svijeta u mjerilu 1:25) je i tako bi must see. Za Minimundus ću napraviti poseban post – zaslužuje.

I tako je onda pao dogovor da nedjelju provedemo sa 0 km na biciklu. Malo nam je falilo pedaliranje, ali… samo malo .

Spavalice

Ne sjećam se kad sam ne nekom putovanju imao toliko fotki sa spavalicama. Zato evo jedan mozaik sa tim fotkama.

I za sasvim običan kraj…

Dvije riječi – nezaboravan vikend. Krećem sa planiranjem željezničko-biciklističkog vikenda za sljedeću godinu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s