Bernina Sexpress

Ma nema veze sa sexom

Osim što će nekima koje poznajem, ovo dolje biti bolje od sexa :-)))
Dakle, ispravak netočnog navoda iz naslova – vlak se zove Bernina Express ilitiga Crveni Vlakić, kako ga je nazvala Mojca. Naime, na vožnju Berninom smo išli u sklopu izleta motorima na Stelvio, koji sam opisao u ovom postu, a Mojca je dio te ekipe.

Ponešto službenih podataka

Ovo su (ne)obični putopisi pa ću ja reći samo kratko – to je švicarski vlakić koji vozi preko prijevoja Bernina, inače pod zaštitom Unesco-a. A za sve ostale službene podatke kliknite na Wiki ovdje.

Pogled iz pizzerije

Mi smo na vožnju išli jednu srijedu, a dan prije navečer smo sjedili u pizzeriji na glavnom trgu u Tiranu, klopali fantastičnu pizzu i ispratili nekoliko Bernina kompozicija. Mojim kompićima to nije bilo niš posebno, ali meni fantastično. Haloo, pa vlakovi prolaze glavnim trgom ne tako malog grada, i još drito kroz kružni tok tog istog trga. I sve to na par metara od terase naše pizzerije – ma ludilo!

Sad samo treba probavit pizzu i dočekat jutro da sjednemo na vlak.

Vožnja u panoramskom zatvorenom vagonu

Srijeda ujutro. Karte su odavno kupljene preko Interneta na relaciji Tirano-St. Moritz-Tirano. Naša mjesta nas čekaju u panoramskom zatvorenom vagonu. Naknadno smo skužili da smo mogli proći 6 eur jeftinije po osobi da idemo “običnim”, a ne panoramskim vagonom jer u tom slučaju ne trebamo rezervacije. Ali ipak, kad smo poslije sjeli u one “obične” vagone, nije nam bilo žao što smo platili tih par ojrića više.

Vožnja u otvorenom panoramskom vagonu

Na povratku iz St. Moritza smo se odlučili voziti u otvorenom panoramskom vagonu, iako smo imali one skuplje karte za zatvoreni panoramski. Ali, niti za ovo nam nije bilo žao ni malo. Istina, malo nas je propuhalo, ali doživjeti švicarske planine iz otvorenog vagona – preprekrasno!

Sačekuše

Vlakom smo se vozili u srijedu, a dan prije i dan poslije smo đirali motore po prijevoju Bernina. Srećom, cesta ide dosta uz prugu pa je samim time bilo i dosta prilika za fotkanje. Ovo su fotke i filmići sa tih “sačekuša”. A ovdje i jedna zahvala mojim moto-kompanjonima koji su imali strpljenja čekati me dok sam ja vrebao prilike za snimanje.

Malo infrastrukture (za prave pravcate željezničke fanove)

Ove fotke i video materijali su stvarno samo za pasionirane ljubitelje vlakova, a vjerujem da je takvih najviše koji su došli uopće do ovdje :-). Dakle, evo malo materijala infrastrukture i dva videa ranžiranja na kolodvoru u Tiranu.

I za kraj prava poslastica

I za sasvim običan kraj, prava poslastica za vlakoljupce – viadukt od 360 stupnjeva. Evo video iz zatvorenog panoramskog vagona, otvorenog panoramskog vagona, a bome sam se uspio zaustaviti i da ga snimim i iz grmlja.

I još jedno zapažanje – mahanje. Oko vlaka se vrti puno pozitivne energije. Uz to što u samom vlaku ima turista iz svih krajeva svijeta (provjereno Kineza, Australaca i Amerikanaca), ono što mi je posebno upalo u oko je mahanje. Svatko svakome maše, iz vlaka, u vlak, ljudi na cesti, iz automobila i autobusa, sa motora, čak mi je i strojovođa jednom mahnuo – baš onako simpa feeling.

Inače, pripremam i jedan video sa kompilacijom svih video i foto materijala sa Bernine. Sigurno će trajati barem sat vremena. Uživajte!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s