Đir po zagorskim dvorcima

Inspiriran ovim videom poznate hrvatske putopis.. (hmm, ženski putopisac? putopiskinja? putopisica? putopisačica? putonešto? nemam pojma, nisam bio tad u školi… e da, avanturistice) … dakle… inspiriran videom poznate hrvatske avanturistice, izvornog zagorskog imena Riana, obišao sam nekoliko zagorskih dvoraca, zato se i post zove tako kako se zove… u njenom videu možete doznati puno o samim dvorcima, a ja ću pisati o ruti kako to smisleno složiti u jednodnevnu moto-vožnjicu.. i tak nisam bio u školi ni kad se učio taj dio povijesti, pa ne mogu pisati o dvorcima nego samo o vožnjama..

Evo odmah rute: dakle klik ovdje

ZAGREB – MARIJA BISTRICA

Za vožnju do Marije Bistrice svakako preporučam onu cestu preko Laza. Friško je sređena i super je, kratka i slatka. Nju sam detaljnije obradio biciklom u postu “Moje Alpe”.

MARIJA BISTRICA – DVOR TRAKOŠĆAN

Od Marija Bistrice put vodi preko Zlatara pa gore kroz Novi Golubovec i Lepu glavu… tamo negdje je neki kamenolom, treba pripaziti ima nešto pijeska na cesti od silnih kamiona koji tamo očigledno dosta izlaze. Dvor Trakošćan je jedini koji sam danas obišao i unutra. Dvorci su mi onak’ lijepi za vidjeti izvana, pa i iznutra, ali priznajem jedan obilazak dvorca u danu mi je sasvim dovoljno. Ali da je impresivan, stvarno je.

DVORAC TRAKOŠĆAN – DVORAC BEŽANEC

Od Trakošćana dalje ide jedan stvarno krasan dio za vožnju. Ta ruta od Trakošćana do Gornjeg Macelja pa Đurmanca mi je danas bio najbolji dio. Ma mislim, svi su bili dobri, ali ovaj stvarno najbolji, baš po mom ukusu, za kruzanje (mljac). Dvorac Bežanec je bio zatvoren, nije se moglo niti u lijepi perivoj kod ulaza, zatvorena kapija. Piše da se treba najaviti. A dobro…

DVORAC BEŽANEC – DVOR VELIKI TABOR

E sad slijedi brdoviti dio dana. I to onak, baš baš. Neposredno prije Velikog Tabora je i restoran Grešna gorica, tamo sam klopnuo. Ljubazni djelatnici (jako) i odlična domaća klopa. Motorom se može skroz do pred restoran, ne trebate parkirati dolje na šoderu. Fora je što sve okolo ima makete zagorskih kućica i okolnih dvoraca… Cool je ova fotka gdje se vidi i maketa i pravi dvorac, pardon dvor Veliki Tabor. Cesta do Velikog Tabora je kockasta i jako strma (12%, jedna Opel Zafira je zapela na putu do gore, i ne ide pa ne ide) pa treba oprez, pogotovo kroz jedan serpentinasti oštri zavoj.

DVOR VELIKI TABOR – DVORAC ĐALSKI

Od Dvora dalje spuštam se prema Kumrovcu, treperi lampica za gorivo, treperim ja iznutra hoću li negdje ostati na bregu. Ali ajde, izdržala moja Naomi, kako ju od milja zovem, sreća pa stvarno troši ko upaljač. Ovaj dio cesta je prilično oke. Naravno, u Kumrovcu po želji možete obići Titovu rodnu kuću i cijeli taj muzej Staro selo. Bio sam prije tamo, jednom zanimljivo, danas nisam. Od Kumrovca do Đalskog je cesta savršenstvo, ma da, mogu reći isto mljac ko i ona od Trakošćana. Relativno brza, odličan asfalt, otvoreni zavoji idealni za kruzanje od 80-100 km/h. U Đalskom savršena kavica i ostao (pozitivno) zatečen cijenom – 11 kn. Više nego korektno! Vjerojatno zato imaju krcatu terasu i puno dječje igralište. Sljedeći put tamo klopam.

DVORAC ĐALSKI – ZAGREB

A onda do Zagreba, klasik, Zagorska magistrala. Netko ju obožava, netko ju mrzi, meni je super iako ne bi bilo loše da ima koji zavoj više. Od 5 dvoraca koje je obišla Riana u svom videu, ja sam uspio proći 4. Ako sam pak ja sad ovim postom inspirirao nekoga da ponovi rutu, a imate još dovoljno vremena, svratite i do dvorca u Svetom Križu Začretje, udaljen je svega desetak km od Đalskog. Mene su cucki nazvali od doma da hitno dođem jer hoće u šetnju pa nisam stigao više.

I TAK… HVALA RIANA…

Eto samo kratko hvala za inspiraciju… Lako za to dok inspiracija proradi za zagorske dvorce, problem bude ako me ulovi za Bolivije, Kambodže, Thailande, Perue, Čileeeee i tak dalje…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s