Đir iz nehaja

Nehaj [zguglana definicija] – u kaznenom pravu blaži oblik krivnje (u ranijem kaznenom zakonodavstvu nehat). Nehaj postoji kada je počinitelj svjestan da može počiniti djelo, ali lakomisleno smatra da se to neće dogoditi.

Dakle, napravio sam ovaj “đir iz nehaja”, do tvrđave Nehaj. A ako to povežem sa gore navedenom definicijom što je nehaj, mogao bi reći ovak’ – bilo je to vrijeme propusnica, a pošto sam imao e-propusnicu zbog posla, iskoristio sam ju za ovu moto vožnju, a pošto sam očigledno napravio blaži oblik krivnje, jer sam bio svjestan da mogu počiniti djelo da me policija ne pusti dalje, ali sam lakomisleno vjerovao da se to neće dogoditi. Niti ja ne kužim točno šta sam sad napisao, ali zvuči mi kao da sam se uspio opravdati.

U svakom slučaju, kriv ili ne, iz nehaja ili ne, đir je bio sjajan, a Nehaj (tvrđava) vrijedna posjeta. Idealna jednodnevna moto-vožnja.

Karlovac-Senj

Do Karlovca standardno auto-cestom, a onda – ruta Karlovac-Senj. Sjećam se jedne davne godine, kad još nije bilo autoceste prema moru, na početku moje poslovne karijere, sa tadašnjim gazdom sam krenuo prema Zadru. Ona preko Velebita je bila zatvorena pa smo išli ovuda. Ja sam vozio, i negdje u Dugoj Resi je pisao znak “Senj 109” (ili tu negdje). Ja sam glasno prokomentirao “pa samo 109 km”, a gazda se nadovezao “biti će ti ovo tvojih najdužih 109 km za volanom”. I stvarno se sjećam, tada da je to trajalo i trajalo beskrajno. A sad, tridesetak godina kasnije, kad te vrijeme tako savršeno služi, a pod guzicom ti omiljeno vozilo, jednostavno je trajalo prekratko. Prekrasna ruta!

Tvrđava Nehaj

Do tvrđave čak nisam ni imao u planu otići kad sam kretao na ovu vožnjicu, ali dolaskom do Senja sam jednostavno skrenuo do tvrđave i na kraju odlučio da će Nehaj biti light motiv ovog bloga. Rezultat foto sessiona je ovdje malo niže, a više o tvrđavi pročitajte ovdje.

Senj-Crikvenica-Gornje Jelenje-Karlovac

Od Senja se vozim prema Crikvenici. Jadranska magistrala je klasik-ruta sama po sebi, a tamo negdje kod mjesta Križišće sam skrenuo od mora prema gore pa prema Gornjem Jelenju. Imao sam sreće pa sam naletio na zatvoreni pružni prijelaz, što mi kao pasioniranom ljubitelju vlakova nije uopće teško palo, dapače taman za okinuti koju fotku. I na kraju, dobra stara Lujzijana (Rijeka-Karlovac). Prema službenim podacima, Lujzijana se gradila od 1803. do 1811. pa iako na nekim mjestima izgleda kao da je još uvijek iz tog doba, stvarno ju obožavam.

Mapa rute

I za kraj, nadam se da će fotke i opis rute biti poziv nekome za ovu idealnu jednodnevnu vožnjicu. Na mapi rute je samo ovaj dio od Duge Rese prema Senju, pa po magistrali nazad gore i nazad preko Gornjeg Jelenja na Dugu Resu. Od doma do Duge Rese i nazad je samo dio rute koji vjerojatno svatko samo jedva čeka proći. Uživajte!

Jedna misao o “Đir iz nehaja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s